Notar.ro
Home Notari Cariere Articole  
Cautare
Informatii
Newsletter
Citeste articol
Congresul Notarilor din U.E. 2008
Autor: Notar.ro
Data: 07.08.2008

 

Al II-lea Congres al notarilor din Uniunea Europeana

Intre 10 si 12 septembrie, la Varsovia va avea loc cel de-al II-lea Congres al notarilor din UE, la care sunt asteptati sa participe notari din cel putin 21 de tari membre.

Daca la primul congres  toate drumurile au dus la Roma, capitala Italiei fiind-in noiembrie 2005- gazda evenimentului desfasurat sub deziva: "Notari fara frontiere. Securitate legala in slujba europenilor", anul acesta Varsovia propune ca
motto "O arie europeana de siguranta legala: o valoare in sine pentru familii si cetateni, o oportunitate pentru lumea afacerilor".

Sesiunea de deschidere va fi prezidata de Helmut Fessler, presedintele onorific al Uniunii Internationale a Notariatelor Latine, in cadrul ei urmand sa ia cuvantul Lech Kaczyński-Presedintele Poloniei, Hanna Gronkiewicz-Waltz-Primarul Varsoviei si Juan Bolás Alfonso-Presedintele Consiliului Notariatelor UE.

Programul evenimentului cuprinde 3 sesiuni de lucru, fiecare din ele urmand sa se concentreze asupra cate unui aspect al sigurantei legale: "O valoare pentru familii"," O valoare pentru cetateni" si "O oportunitate pentru lumea afcerilor".

Cea de-a doua sesiune se va incheia cu o dezbatere pe tema rolului notarilor in ceea ce priveste protectia consumatorilor europeni, in cadrul careia va lua cuvantul si Cristian Silviu Busoi, deputat roman, membru in Parlamentul European.


Pentru Romania, participarea la acest Congres marcheaza cu siguranta un pas important in procesul de aliniere la normele europene si favorizeaza totodata crearea de legaturi stabile cu notariatele din celelalte tari membre,  avand in vedere ca scopul principal al CNUE ( Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana) este de a unifica practicile europene in materie de drept civil si penal.


Totusi, cea mai importanta chestiune ce urmeaza a fi discutata la acest Congres este intentia Comisiei Europene de a elimina conditia de nationalitate pentru accesul in profesie, modificand astfel legislatia universal valabila in toate tarile Uniunii. In prezent, intr-un stat membru UE nu pot accede la functia de notar persoanele de alta nationalitate sau care au alta cetatenie decat cea a statului respectiv.
Eliminarea conditiei de nationalitate ar duce- dupa cum afirma presedintele Uniunii Notarilor Publici din Romania, Dumitru Viorel Manescu, intr-un interviu acordat in exclusivitate Agentiei de Presa AMOS News-la disparitia actului autentic facut de notari.


Deocamdata, statele membre-exceptie facand Italia, Spania si Olanda- se opun acestei propuneri a Comisiei Europene, nedorindu-se renuntarea la prerogativele nationale.
In cadrul Congresului din septembrie, se va adopta o strategie referitoare la problema mentionata.
Pana atunci, Varsovia se pregateste sa arate europenilor ca siguranta legala in Uniunea Europeana si protectia tuturor cetatenilor ei este mai mult decat un obiectiv pe o agenda de lucru. Este un fenomen in curs de desfasurare.

Alexandra Munteanu

Prima pagina   |   Lista notari   |   Oferte de munca   |   Articole   |   Companii   |   Contact
Copyright © 2006-2018 PrimeSpace. Termeni si conditii