Notar.ro
Home Notari Cariere Articole  
Cautare
Informatii
Newsletter
Citeste articol
Conferinta Dreptul Familiei si al Succesiunii
Autor: Notar.ro
Data: 22.08.2008
Academia Dreptului European (www.era.int) informeaza ca intre 25 si 26 septembrie, la Trier in Germania va avea loc o conferinta pe tema modificarilor recent survenite in domeniul dreptului familiei si al succesiunii.

Publicul tinta al acestui eveniment este format din avocati specializati in cele doua tipuri de drept, notari si judecatori.

Taxa de participare se ridica la 400 de euro, oferindu-se cateva reduceri pentru diferite categorii de persoane: 10% pentru persoanele care se inscriu pana la data de 25 august; 25% pentru avocatii cu varsta de pana in 30 de ani, persoanele cu statut academic si reprezentantii unor organizatii filantropice; 40% pentru reprezentantii institutiilor si agentiilor europene precum si pentru reprezentantii tarilor care au aderat la Academie. (*)

Principalele subiecte ce vor fi abordate in cadrul conferintei se refera la drepturile copilului, divort (regulamentul Roma III), testamente si succesiuni.

Programul cuprinde si un work-shop (joi, 25 septembrie, ora 14.00) cu tema “Obligatii de aparare a drepturilor
transfrontaliere”, prezidat de profesorul Dieter Martiny-Universitatea Europeana Viadrina.
Conferinta din septembrie vine pe fondul unei cresteri semnificative a numarului de casatorii intre persoane de cetatenii diferite, dorindu-se, din acest motiv, stabilirea unei legislatii comune tarilor member UE in ceea ce priveste dreptul familiei.
In prezent, regulamentul care se aplica in statele UE in materie de dreptul familiei este cunoscut sub numele de Bruxelles II si a fost adoptat la data de 29 mai 2000, inlocuind Conventia Bruxelles II din 28 mai 1998. El stabileste norme care reglementeaza jurisdictia internationala, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in cazuri referitoare la divort, separare si anularea casatoriei si a hotararilor judecatoresti privind responsabilitatea parentala fata de copiii ambilor soti.
Privitor la procedurile de divort, legislatia in vigoare este regulamentul Roma III, care a dat nastere unei mari controverse.
In cadrul sesiunii Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne din 5-6 iunie 2008 de la Luxemburg s-a hotarat ca in privinta regulamentului Roma III nu se va putea ajunge la o decizie luata in unanimitate de catre tarile comunitare. Oponentii cei mai puternici ai unei scheme legislative comune referitoare la divort sunt Malta si Suedia-prima deoarece nu recunoaste divortul iar cea de-a doua fiindca dreptul familiei din respectiva tara ofera mai multe libertati decat cel din alte state.
In consecinta, Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania au hotarat sa depuna la  Comisia europeana o cerere formala de lansare a mecanismului de cooperare sporita, care ar permite ca unele state membre sa intreprinda anumite actiuni intr-un domeniu chiar daca celelalte state se opun. Este asteptat ca si Germania, Belgia, Portugalia si Lituania sa se alature acestei initiative.
Desi posibilitatea lansarii unui mecanism de cooperare sporita a fost introdusa inca din 1997, prin Tratatul de la Amsterdam, este pentru prima oara cand se incearca implementarea acestei proceduri.
Conferinta ce urmeaza a avea loc la Trier va fi o excelenta oportunitate de a evidentia nevoia stringenta de a se ajunge la un consens in ceea ce priveste dreptul familiei si de a unifica legislatia tarilor membre UE pentru ca aceasta sa vina in ajutorul cuplurilor binationale.

(*) Romania a semnat acordul de aderare la Academia Dreptului European in data de 10 iulie 2007.
Prima pagina   |   Lista notari   |   Oferte de munca   |   Articole   |   Companii   |   Contact
Copyright © 2006-2018 PrimeSpace. Termeni si conditii