Notar.ro
Home Notari Cariere Articole  
Cautare
Informatii
Newsletter
Citeste articol
Valoarea imobilelor la tranzactii redusa cu 15% de catre notari
Autor: Notar.ro
Data: 05.02.2009

Camera Notarilor Publici Bucuresti informeaza ca incepand cu data de 1 ianuarie 2009, Ghidul privind proprietatile imobiliare a fost modificat astfel incat valorile orientative pentru Municipiul Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman au fost reduse cu 15%, datorita crizei economice care a atras dupa sine deprecierea monedei nationale.Aceste valori orientative sut utilizate la calcularea impozitului pe tranzactiile imobiliare.


Comunicatul emis de Camera Notarilor Publici Bucuresti anunta ca noile valori orientative au fost estimate in conditiile crizei economice mondiale, adaugand ca a fost propusa revizuirea valorilor prezentate in Ghidul 2009, in cazul in care piata imobiliara va avea o evolutie atipica din cauza crizei financiare.


Conform aceluasi document, Camera Notarilor Publici Bucuresti a considerat necesara introducerea unui coeficient de corectare globala a valorilor orientative din Ghid, nevoie nascuta din deprecierea masiva si accelerata a monedei nationale fata de EURO (moneda in care sunt exprimate valorile orientative din Ghid) si acutizarea efectelor crizei economice asupra pietei imobiliare.


Coeficientul de corectie al tuturor valorilor orientative din Ghid a fost stabilit la 15%, modificarea devenind aplicabila in data de 26 ianuarie 2009.

Directiile Generale de Finante Publice ale Judetelor Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, precum si cea a Municipiului Bucuresti au fost instiintate cu privire la valorile reduse ale bunurilor imobile, potrivit comunicatului mentionat mai sus.

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, pentru a putea permite actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a imobilelor de fiecare data cand valorile de piata ale acestora fluctueaza.


UNNPR afirma atunci ca pe parcursul lunilor precedente piata imobiliara prezentase discrepante intre valorile de circulatie reale ale unor imobile si valorile acestora care se regaseau in expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici in conformitate cu prevderile Codului fiscal in vigoare.


In 2008, Codul fiscal in vigoare permitea Camerele Notarilor Publici actualizarea expertizelor imobiliare doar o singura data pe an, actualizari care trebuiau transmise apoi directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
De aceea, in momentul in care valoarea de piata a imobilelor inregistra scaderi in decursul unui an, toate tranzactiile erau impozitate la un nivel ridicat, care nu era in concordanta cu pretul lor real.


Intr-un comunicat remis UNNPR redactiei Avocatnet.ro, Uniunea a informat in decembrie ca solicitarea modificarii Codului fiscal vine pe fondul unei scaderi ingrijoratoare inregistrate in ultima perioada a valorii de piata a imobilelor tranzactionate, adaugand ca in ciuda acestui fapt, valoarea de impozitare a imobilelor a ramas ridicata deoarece notarii nu pot modifica valoarea mentionata in expertize.


Mai mult, UNNPR sublinia faptul ca o amanare in adoptarea unui act normativ prin care Camerele Notarilor Publici sa poata actualiza expertizele de mai multe ori pe an ar putea atrage dupa sine tergiversarea aplicarii noilor expertize pana in anul 2010, conform prevederilor Codului Fiscal.

Prima pagina   |   Lista notari   |   Oferte de munca   |   Articole   |   Companii   |   Contact
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace. Termeni si conditii