Notar.ro
Home Notari Cariere Articole  
Cautare
Informatii
Newsletter
Citeste articol
Notarii vor putea verifica online buletinele clientilor
Autor: Notar.ro
Data: 20.03.2009

Incepand cu data de 1 mai, notarii vor avea posibilitatea de a verifica online actele de identitate ale clientilor care apeleaza la serviciile lor pentru incheierea unor tranzactii imobliare.Totodata, notarilor li se va permite accesarea pozelor din baza de date a Poltiei Romane.


Sistemul prin care verificarea validitatii actelor de identitate ale persoanelor care doresc sa legalizeze tranzactii imobiliare va fi facuta posibila a fost implementat de Ministerul Afacerilor Interne si va fi securizat Serviciul de Telecomunicatii Speciale, ceea ce va asigura ca nimeni nu va avea acces la corespondenta dintre notar si oamenii legii, au declarat oficiali ai Ministerului de Interne.


De asemenea, acestia au adaugat ca sistemul nu le va permite notarilor sa intre in bazele de date ale politiei, ci doar sa trimita online la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date CNP-ul sau datele de identitate ale persoanei pe care doresc sa o verifice, raspunsul urmand sa le fie oferit notarilor in cateva minute.


Alaturi de informatiile legate de valabilitatea actului de identitate, politistii ii vor trimite notarului si fotografia titularului, pentru a fi comparata cu persoana care a solicitat legalizarea tranzactiei imobiliare.


Anul trecut, mai mult de 1.000 notari au fost cercetati penal pentru complicitate la infractiunea de instrainare a proprietatii cu acte false, insa cu totii au sustinut ca escrocheriile au fost posibile din cauza faptului ca actele de identitate nu au putut fi validate si verificate.


In consecinta, sistemul care va intra in functiune la 1 mai va atrage dupa sine, pe langa reducerea considerabila a numarului de tranzactii imobiliare ilegale, si tragerea la raspundere a notarilor care dau curs acestor tranzactii pentru ca nu verifica actele de identitate ale clientilor.

Prima pagina   |   Lista notari   |   Oferte de munca   |   Articole   |   Companii   |   Contact
Copyright © 2006-2018 PrimeSpace. Termeni si conditii