Notar.ro
Home Notari Cariere Articole  
Cautare
Informatii
Newsletter
Citeste articol
Divortul la notar
Autor: Notar.ro
Data: 04.11.2010
Divortul prin acordul partilor se va putea face atat in fata instantei de judecata cat si la ofiterul de stare civila sau la notar.

Modificarea Codului Familiei este benefica pentru judecatorii care spun ca au destule dosare de divort pe rol. Divortul prin acordul partilor nu va putea fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie printr-o hotarare judecatoreasca. Pe rolul judecatoriilor din judet, au fost inregistrate sute de dosare avand ca obiect divortul.

Modificarile aduse Codului Familiei pentru accelerarea solutionarii proceselor, au fost deja publicate in Monitorul Oficial. Ele se refera la conditiile si procedura divortului prin acordul partilor. Prin noile modificari, sotii vor putea divorta chiar daca au copii mici sau nu s-a implinit inca un an de la casatorie.

Vor exista doua posibilitati in perioada urmatoare: fie va puteti adresa instantei, fie puteti divorta in fata ofiterului de stare civila sau a notarului. Divortul in fata instantei nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.

In cazul in care sotii se vor adresa ofiterului de stare civila sau notarului public nu trebuie sa aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati. Cererea de divort se depune de cei doi soti. Notarul sau ofiterul de stare civila le vor acorda termen de 30 de zile, in cazul in care cei doi se vor razgandi si isi vor retrage cererea. Cand vor reveni in fata ofiterului, vor preciza daca staruie in desfacerea casatoriei si li se va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune asupra culpei vreunuia dintre soti.

In cazul in care sotii nu se inteleg cu privire la numele de familie pe care sa il poarte dupa desfacerea casatoriei, ofiterul ar putea sa le respinga cererea de divort si sa ii indrume la instanta de judecata. Impotriva refuzului ofiterului de respingere a cererii nu exista cale de atac.

Casatoria poate fi considerata desfacuta din ziua cand hotararea prin care se va pronunta divortul va ramane irevocabila, respectiv la data eliberarii certificatului de divort.

Prima pagina   |   Lista notari   |   Oferte de munca   |   Articole   |   Companii   |   Contact
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace. Termeni si conditii